V textu najdete: Popis doplňku, Účinky doplňku, Dávkování doplňku, Nedostatek doplňku, Předávkování doplňkem
Popis vitamínu E
Vitamín ochránce
Pod pojmem Vitamín E se skrývá jednotný název pro skupinu látek, které obecně nazýváme tokoferoly – jedná se o přírodní chemické látky, deriváty 6-hydroxychromanu nebo tokolu. Tokoferoly jsou obecně látky nerozpustné ve vodě, ale dobře rozpustné v tucích. Vitamín E patří mezi antioxidanty, což znamená, že stejně jako beta karoten zabraňuje vzniku nebezpečných volných kyslíkových radikálů a nebezpečných toxických oxidačních produktů vznikajících při metabolických procesech v lidském organismu. Tokoferoly známe ve čtyřech podobách - alfa, beta, gama a delta, z nichž nejúčinnější a nejvyužívanější je právě alfa tokoferol.
Účinky vitamínu E
Vitamín E působí blahodárně v boji proti civilizačním nemocem, jako je rakovina nebo ateroskleróza. Pozitivně zvyšuje detoxikační schopnosti jater, které díky vitamínu E lépe odbourávají škodliviny. Je využíván rovněž při neplodnosti, opakovaných potratech, revmatologických poruchách, při poruchách menstruačního cyklu a působí v prevenci vzniku karcinomu prsu, vaječníků a tlustého střeva.
Předmětem výzkumu je i možný vliv vitamínu E na snížení výskytu kardiovaskulárních akutních příhod – infarktu a mrtvice a jeho preventivní význam v oblasti vzniku nádorových onemocnění.
Dávkování vitamínu E
Semínka, semínka, semínka
Doporučené denní dávkování vitamínu E do 10 mg denně, přesněji muži by měli užívat 10 mg a ženy 8 mg denně. Denní doporučená dávka pro děti je ve věku 11-14 let = 8 mg, 7-10 let = 7 mg, 4-6 let = 6 mg, 1-3 roků = 5 mg. Některé prameny uvádějí i dávky 10× vyšší, to se však nedoporučuje bez předchozí konzultace s lékařem.
Největší zásobárnou vitamínu E jsou pšeničné klíčky a rostlinné oleje. Nalezneme jej prakticky ve většině semen – je obsažen ve lněných, sezamových a slunečnicových semenech, máku, sóji, dále v ořechách, ovesných vločkách a tím pádem i v kvalitním celozrnném pečivu. Jako i další důležité vitamíny je obsažen v játrech,** másle** a vejcích.
Nedostatek vitamínu E
Nedostatek vitamínu E je spojen hlavně s poruchami vstřebávání z trávicího traktu. Projevuje se při chronické steatorhee, abetalipoproteinemii nebo cystické fibróze. Nedostatek vitamínu E pocítíme poruchami svalového metabolismu, pocitem únavy a drobnými nervovými poruchami.
Nedostatek vitamínu se projevuje spíše jeho zvýšenou spotřebou, než jeho ztrátami z tukových zásob. Při nepokrytí požadovaného množství zásob může dojít k anémii (snížení množství hemoglobinu v krvi), a to hlavně u novorozenců. Ti získávají vitamín E v mateřském mléce a pokud je matka zdravá, samo mléko poskytuje novorozenci postačující zdroj vitamínu E.
Mezi pozorovatelné příznaky nedostatku vitamínu E v organismu řadíme poruchy zraku, ochablou a suchou kůži, celkovou únavu, pokles výkonnosti, záněty v zažívacím traktu, neplodnost, onemocnění srdce, stařecké skvrny a špatné hojení ran.
Udržovat si v těle dostatečnou hladinu vitamínu E je důležité zejména při zvýšené psychické a fyzické zátěži, ve stáří a v těhotenství. Nedostatek tohoto vitamínu rovněž zkracuje dobu přežívání červených krvinek, má na svědomí poruchy funkce vaječníků a varlat, což může vést v konečném důsledku k poruchám plodnosti.
Předávkování vitamínem E
Na rozdíl od jiných vitamínů, které jsou rozpustné v tucích, není u vitamínu E prokázána toxicita. Vitamíny rozpustné v tucích se hromadí v organismu a při jejich nadměrné konzumaci může dojít k toxické reakci. Vitamín E je však v tomto unikátní, jelikož je celkově málo toxický.
U citlivých jedinců se může předávkování projevit vyrážkou, nechutenstvím nebo únavou. Dávky nad 3 g (tedy 300 krát vyšší dávka než je doporučená) mohou vyvolat bolesti hlavy, nevolnost, průjem a mohou oslabit imunitní systém.
Rada na závěr
Vitamín E se nerozkládá teplem, proto je hojně obsažen i ve vařených pokrmech. Doporučenou denní dávku tohoto vitamínu nalezneme třeba v chutné svačině složené ze 100 g celozrnných sušenek, či hrsti čerstvých lískových oříšků (46 g) nebo mandlí.