Vitamín B2

Další názvy: riboflavin, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin

V textu najdete: Popis doplňku, Účinky doplňku, Dávkování doplňku, Nedostatek doplňku, Předávkování doplňkem

Popis vitamínu B2

Riboflavin řadíme chemicky mezi flaviny. Jedná se o žluté až oranžové barvivo přírodního původu, které jemně fluoreskuje. Samotný vitamín B2 si dokáží rostliny a mikroorganismy sami syntetizovat, člověk a živočichové obecně si jej však syntetizovat sami neumí a musí ho přijímat potravou.

Vzhledem k faktu, že vitamín B2 je rozpustný ve vodě, organismus si jej neukládá a nevyužitý vitamín B2 odchází z organismu pryč močí.

Riboflavin je na rozdíl od karotenoidů tepelně stálý, vydrží tedy i vysoké teploty. To je velmi výhodné při zpracování potravin obsahující tento vitamín, které můžeme bez obav tepelně upravovat. Výborným zdrojem vitamínu B2 je řada rozmanitých potravin jako jsou vnitřnosti (játra, ledvinky), vejce, vepřové a hovězí maso. Děti mohou tento vitamín přijímat i prostřednictvím tvarohu, mléka a kakaa. Vitamín B2 obsahují i veškeré potraviny obsahující ve svém složení složku označenou E 101.

Účinky vitamínu B2

Všeuměl B2

Vitamín B2 patří k jednomu z univerzálních vitamínů, je důležitý pro tvorbu nových buněk (zdravá pokožka, vlasy a nehty), obstarává správnou funkci očí převáděním krátkovlnných modrých paprsků na žlutozelené, čímž obdobně jako retinol ovlivňuje vidění za šera. Dále posiluje srdeční aparát a ovlivňuje mnoho dalších orgánů. Svůj nepostradatelný vliv má i na celkový metabolismus organismu, kde ve formě koenzymů FMN-(flavinmononu­kleotid) a FAD-(flavindinukleotid) zasahuje do metabolismu cukrů, aminokyselin a tuků, čímž přímo ovlivňuje energetické přeměny v organismu.

Riboflavin také ovlivňuje nervovou soustavu, mozek a při vyšší fyzické námaze napomáhá v přenosu kyslíku svalovým buňkám. Jak je patrné, jeho využití je v lidském organismu opravdu rozmanité.

Dávkování vitamínu B2

Parta Hic

Už pan Menšík věděl, jak je důležité pít mléko. Riboflavin díky své rozpustnosti ve vodě není tělem ukládám a proto je důležité ho tělu neustále dodávat. Doporučená denní dávka vitamínu B2 je 1,6 mg, jakékoliv vyšší množství je bez užitku vyloučeno. Preventivní užívání se doporučuje zejména v době těhotenství, ve stáří a po zánětlivých onemocněních.

Dále je důležité mít na paměti, že všechny vitamíny B-komplexu by se neměly přijímat jednotlivě, ale společně. Jednotlivé vitamíny jsou mezi sebou funkčně propojeny a k dobrému fungování jednoho je v mnoha případech důležitá i přítomnost jiného vitamínu řady B. V přírodních produktech (zelenina, potrava obecně) se vitamíny B nacházejí také po skupinách, nenalezneme samotný izolovaný vitamín. Pokud chcete tělu dodávat vitamíny řady B, je vhodné je tedy dodávat prostřednictvím celého B-komplexu, než jednotlivě.

Výborným zdrojem vitamínu B2 je i pivo. Dvě piva (1 litr) obsahují 20 % DDD vitamínu B2, dále 45 % DDD vitamínu B3, 31 % vitamínu B6 a dokonce až 52 % DDD kyseliny listové, neboli vitamínu B9. Občasná konzumace v rozumné míře je tedy nejenom příjemná, ale i velmi zdravá.

Nedostatek vitamínu B2

Nedostatek riboflavinu zajisté pocítil už někdy každý z nás. Projevuje se například charakteristickými trhlinky ústních koutků. Mezi závažnější komplikace spojené s nedostatkem riboflavinu můžeme zmínit záněty hlasivek, šupinatění kůže, zánětem spojivek, mazotokem a světloplachostí.

Pokud patříte mezi nemocné léčené antibiotiky, trpíte onemocněním štítné žlázy, celiakií, cirhózou jater, cukrovkou nebo jste žena užívající antikoncepční pilulky, měli by jste být na pozoru, Váš organismus patří mezi ty, které potřebují dostatečné množství riboflavinu.

Zvlášť maminky by si měli pamatovat, že novorozenci s kojeneckou žloutenkou, kteří jsou léčeni fototerapií, mohou také trpět nedostatkem vitaminu B2. Proto je důležité dbát doporučení lékařů.

Předávkování vitamínem B2

Jak již bylo uvedeno, Riboflavin je rozpustný ve vodě. V případě předávkování tímto vitamínem nám tedy nehrozí žádné větší nebezpečí, jelikož se veškeré nadbytečné množství vyloučí rozpuštěné v moči bez ukládání v těle. Vážnější komplikace spojené s užíváním vitamínu B2 zatím nebyly pozorovány.

Rada na závěr

Riboflavin je sice tepelně stálý a potraviny vydrží například smažení bez ztráty účinnosti tohoto vitamínu, ale rozkládá se působením světla. Proto pokud si Vaše ratolesti rádi dopřávají teplé kakao, nezapomínejte mléko skladovat bez přístupu světla. Při skladování v šeru je úbytek vitamínu B2 cca 30-50%, zatímco na světle je úbytek až 90%.



Přidejte zkušenost s: Vitamín B2?
Diskuse o potravních doplňcích