L-lysin

Další názvy: kyselina 2,6-diaminohexanová, Lys

V textu najdete: Popis doplňku, Účinky doplňku, Dávkování doplňku, Nedostatek doplňku, Předávkování doplňkem

…neboli

Popis L-lysinu

Škoda že jsme lidé

L-lysin je jedna z esenciálních aminokyselin vyskytujících se v lidském organismu. Stejně jako ostatní aminokyseliny se vyskytuje ve své pravotočivé a levotočivé formě. Kromě faktu, že se jedná o základní stavební kámen mnoha dalších bílkovin v těle, má tato aminokyselina i mnoho dalších funkcí.

L–lysin zajišťuje produkci hormonů, enzymů a protilátek. Hraje také důležitou roli ve vstřebávání vápníku, což je důležitý minerál pro tvorbu kostí a zubů. Právě v kombinaci s vápníkem udržuje pevnější kosti, zajišťuje budování svalů a napomáhá v pooperačních stavech lépe hojit vzniklá poranění.

Účinky L-lysinu

Velký přínos a úlevu přináší i pacientům trpícím na herpetické viry a jeho projevy, účinně pomáhá v působení proti oparům, rychle je hojí a zabraňuje jejich dalšímu výskytu. To je dáno zejména tím, že působí proti další aminokyselině – argininu, která podporuje herpetickou infekci. Lysin také chrání cévy před aterosklerózou, posiluje integritu cévní stěny a zabraňuje tak tvorbě cévních a celkově kardiovaskulárních obtíží.

Mezi schopnosti L-lysinu patří i detoxikace lidského organismu od olova, kdy olovo z těla efektivně odstraňuje a zmírňuje tak jeho toxické působení.

Dávkování L-lysinu

Parta HIC

Jelikož je lysin esenciální aminokyselinou, tedy prvkem, který si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, je nutné lysin do organismu pravidelně a v dostatečných dávkách doplňovat.

Doporučené denní dávkování není přesně stanoveno, ale optimální je užívat lysin v dávkách od 0,5 g do 4 g denně. Průměrná denní spotřeba činí v závislosti na okolních faktorech cca 1,5 až 2 gramy lysinu denně. Děti a nemocní potřebují této aminokyseliny přibližně dvojnásobek.

Lysin najdeme ve většině potravy. Jeho nejvyšší množství je obsaženo v sýru parmezánu, dále v plodech moře (tuňák, krevety, ryby obecně), hovězím, kuřecím a vepřovém mase, v arašídech, čočce a sojových bobech. Naopak naprostý nedostatek je v obilovinách, v kukuřici například není vůbec.

Nedostatek L-lysinu

Mezi projevy nedostatku, které se projevují především u vegetariánů, dětí a osob konzumujících nevyváženou a na lysin chudou stravu řadíme chronickou únavu, deprese a anémii (chudokrevnost). V důsledku nedostatku je také vyšší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních chorob, nemocí spojených s nedostatkem kalcia a celkově snížení imunity organismu.

Předávkování L-lysinem

Předávkování může nastat u osob citlivých na lysin a u osob, které mají poškozené vstřebávání a metabolickou přeměnu lysinu. Pokud ve vyšší míře konzumujete živočišné produkty, měli byste omezit konzumaci potravinových doplňků obsahujících lysin.

Projevy předávkování jsou obdobné jako u ostatních aminokyselin. Projevují se většinou poruchou metabolismu, nechutenstvím, žaludečními obtížemi a nevolností až zvracením.

Rada na závěr

Věděli jste, že lysin špatně reaguje na sucho a teplo. Například při pražení arašídů dochází k naprostému zničení většiny lysinu. Když tedy mlsáte pražené arašídové oříšky, nekonzumujete ani špetku lysinu. Oproti tomu vařením se lysin neničí.

Alternativa L-lysinu: L-ornitin

Dobrou alternativou k L-lysinu je L-ornitin. Tato látka má podobné účinky a dávkování.



Přidejte zkušenost s: L-lysin?
Diskuse o potravních doplňcích