Jód

Další názvy: I (Iodum), jod

V textu najdete: Popis doplňku, Účinky doplňku, Dávkování doplňku, Nedostatek doplňku, Předávkování doplňkem

Popis jódu

Velmi skloňovaná štítná žláza

Jód je vzácný stopový prvek v našem organismu. Po chemické stránce se jedná o důležitý biogenní prvek, který všichni velmi dobře známe. Jód je součástí známé jódové tinktury – roztoku jódu v ethanolu, který funguje jako účinná desinfekce. Jód existuje v několika formách a prakticky se nevyskytuje volný, ale vázaný v nejrůznějších sloučeninách.

Účinky jódu

Jód je pro lidský organismus životně důležitý, neboť se podílí na tvorbě hormonů štítné žlázy, které nají na svědomí podporu růstu a zabraňují předčasnému stárnutí . Dále je jód účinný v boji proti akné, zvyšuje efektivitu myšlení a dodává energii. Jod jako stopový prvek se účastní tvorby tyroxinu, hormonu odpovědného za řízení látkové výměny v celém těle. Díky jodizovaným solím se také výrazně snížil podíl lidí trpících vážnou formou mentální retardace – **kretenismem, která se projevuje právě při nedostatku jódu.

Dávkování jódu

Maminky pozor

Vaše právě narozené děťátko získává veškerý jód z Vašeho mateřského mléka. Pokud máte sama problémy s hladinou jodu v těle, v žádném případě nepodávejte novorozenci jakékoliv potravinové doplňky, ale kontrolujte množství jódu, které sami užíváte. Pokud máte problémy se štítnou žlázou, můžete díky této skutečnosti prostřednictvím mléka předávat svému děťátku nedostatek jódu.

Z tohoto důvodu je dostatečné zásobení jódem důležité hlavně pro děti, těhotné a kojící ženy a pro osoby trpící poruchou štítné žlázy. Mezi nejvhodnější potraviny pro děti patří například obohacené přesnídávky, piškoty, dětské nápoje, pečivo, mléčné a mastné výrobky. Dobrým zdrojem jsou i některé minerální vody, ne však všechny. Pokud za tímto účelem kupujete minerálku, vždy si porovnejte obsah jódu na ni uvedený s jiným výrobkem.

Obecně nalezneme jód, kromě již zmíněné jodizované soli, i v mořských rybách a ostatních darech moře (treska, filé, makrela, tuňák, losos, sardinky, mořské řasy), v zelenině, obilninách, bramborách, mrkvi, hroznech, černém rybízu, hruškách a v řeřiše. Oproti tomu vstřebávání jódu zhoršují burské oříšky, syrová sojová mouka (proto nejsou syrové sojové boby vhodné) a všechna kapustová zelenina.

Obvyklá denní spotřeba činní cca 1 μg na 1 kg váhy člověka, tedy cca 80 μg pro průměrného člověka. Doporučené denní dávkování činí u dětí do 10 let cca 40 – 120 μg, u dospělých je o něco vyšší dávka, doporučuje se cca 150 μg.

Nedostatek jódu

Nedostatek jódu se projevuje zejména v rozvojových zemích, kde jsou potraviny chudé na jód. Dále jím trpí lidé s onemocněním štítné žlázy. Konkrétně právě nedostatek jódu můžeme na štítné žláze sami dobře pozorovat. Mezi patrné příznaky patří zvětšená štítná žláza, známá jako struma. To za tím účelem, aby bylo zachyceno co nejvíce jódu z krve.

Nedostatek jódu se také projeví v dospíváním zvýšeným výskytem akné, snižující se výkonností a únavou. Nedostatek může být dále provázen vznikem anémií, stálým pocitem hladu, zpomaleným tepem, sklonem tloustnout i při malých dávkách kalorií nebo zhrubnutím pokožky a vlasů. Projevuje se i vyšší zapomínání, zácpa.

Jak již bylo uvedeno, zejména v těhotenství bychom měli kontrolovat správný přísun jódu do organismu. Výrazný deficit jódu v období těhotenství může totiž způsobit potrat, vrozené defekty plodu, kretenismus nebo trvalou mentální retardaci.

Předávkování jódem

Jód je ve vyšším množství toxický. Jeho vysoké množství může vést hlavně k nepřirozeně vysoké funkci štítné žlázy, která se projevuje teplou zpocenou pokožkou, vypadáváním vlasů, zvýšenou chronickou únavou, zhubnutím, třasem a úzkostí.

I přes toxické působení, je předávkování jódem poměrně vzácné, i při 10× (1000 %DDD) či 20× vyšší dávce než je doporučeno – pokud se jedná o jednorázové podání. Pokud však bude naše tělo vystaveno dlouhodobě dávkám přesahujícím 3000 % DDD, začnou se projevovat nepříjemné vedlejší účinky, jako kovová pachuť v ústech, průjem a zvracení. Díky enormním dávkám bude ovlivněna i štítná žláza, díky které budeme přehnaně aktivní, budeme pociťovat velmi rychlé reflexy, stavy úzkosti a váhový úbytek.

Opravdu toxicky se jód projeví při dávkách v několikagramových velikostech. Při takto enormním předávkování postižení často pociťují pálivý pocit v ústech, hrdle a žaludku. Celý stav je doprovázen silnou horečkou, průjmem, zvracením a při vyčerpání organismu může nastat až kóma.

Rada na závěr

Rozšířit svůj jídelníček o dary moře je v tomto případě nejvhodnější. Nejenom že si jako středoevropan rozšíříte své chuťové poznání, ale zároveň uděláte i něco velmi prospěšného pro své tělo. Co říkáte na přílohu ve formě mořských řas?



Přidejte zkušenost s: Jód?
Diskuse o potravních doplňcích